Smart city: Een introductie

Vandaag de dag kunnen we veel meer met een mobiele telefoon dan alleen bellen. Doordat er gigantisch veel verschillende soorten apps op kunnen draaien, heten deze telefoons tegenwoordig smart phones. Ondanks de toevoeging ‘smart’ vind ik dat het woord ‘phone’ de multifunctionele aard van het apparaat nog te tekort doet.

Hoewel de smart phone welbekend en populair is, is het concept ‘smart city’ minder bekend onder het grote publiek. Toch wordt dit concept minstens zo interessant als de smart phone, zeker ook voor beveiligingsbedrijven. Dit met name door milieu-, economische- en technologische ontwikkelingen. Hierbij een introductie van dit concept.

Wat een smart city is

We raken meer en meer gewend aan het feit dat er data over ons wordt verzameld om bepaalde processen efficiënter en effectiever te laten verlopen. Denk aan hoe Google informatie verzamelt over jou als persoon en jouw gedrag op internet, om zo bijvoorbeeld advertenties af te stemmen op jouw interesses. Zo wordt het marketing budget van de adverteerders niet alleen beter benut, maar heb jij ook minder last van irrelevante advertenties of juist plezier van relevantere advertenties. Hoogstwaarschijnlijk verzamel je zelf ook data om verbeteringen in bedrijfsprocessen of in je privé-leven aan te brengen. Denk aan IoT apparaten zoals een slimme thermostaat die op afstand bestuurbaar is via een app en die op basis van gegevens uit het verleden het meest gunstige stookgedrag regelt.

Smart cities zijn steden die gebruik maken van dit soort slimme ontwikkelingen, die processen in een stad verbeteren. Doordat er zoveel verschillende soorten technologieën onder het smart city label worden geïmplementeerd, is het lastig om een precieze definitie van dit begrip te geven. Maar het komt erop neer dat een smart city een stad is die informatie- en communicatie technologie en IoT op veilige wijze integreert om de bezittingen van een stad te beheren. Denk bij deze bezittingen aan informatie systemen van lokale afdelingen van organisaties, scholen, bibliotheken, transportsystemen, ziekenhuizen, energiecentrales, watervoorziening netwerken, afvalbeheer, politie, en andere openbare diensten. ICT wordt gebruikt om de kwaliteit en interactiviteit van stedelijke diensten te verbeteren, kosten en consumptie te verlagen, en het contact tussen burgers en de overheid te verbeteren. Al met al is het doel om de kwaliteit van leven te verhogen.

Waarom smart cities interessant zijn voor beveiliging system integrators

Beveiliging system integrators zijn onmisbaar om een smart city succesvol te maken. Zij kunnen op uiteenlopende manieren hun steentje bijdragen.

Om het concept te laten slagen moet er veel data verzameld en geanalyseerd worden. Video surveillance en video analytics, bijvoorbeeld, zijn hier uitermate geschikt voor. Ook meldkamers zullen belangrijker worden, omdat er veel meer incidenten geregistreerd kunnen worden en dus verwerkt moeten worden, onder andere voor de politie en ziekenhuizen. Bovendien moeten de systemen op allerlei manieren en in allerlei gebieden ingezet kunnen worden en eenvoudig kunnen groeien om de toename in data op te kunnen vangen.

Dit vergt wat aanpassingen in de huidige manier van zaken doen, maar zal zeer veel efficiëntie opleveren. En als iemand die allergisch is voor inefficiëntie, ben ik enorm enthousiast over de voordelen die smart cities opleveren!

Binnenkort meer over smart cities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s