Berekenen of high availability rendabel is

IT storingen kunnen enorme schade tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen kan men ervoor kiezen om het IT platform high available te maken, aangezien storingen dan direct en automatisch worden opgevangen door andere componenten, waardoor deze in rust hersteld kunnen worden en project continuïteit gerealiseerd wordt. Niet iedereen kiest bij elk project voor een high available platform, omdat de aanschaf prijs hoger is. Hoe weet je of de investering in high availability rendabel is?

High availability is een verzekering

Of je de kosten van een redundant platform terug gaat verdienen is niet zeker. Je moet het namelijk zien als een verzekering. Waarschijnlijk heb je een brandverzekering voor je huis. Is de kans groot dat er brand gaat uitbreken? Niet bepaald. Waarom heb je dan toch de verzekering? Omdat de problemen en kosten als gevolg van een brand gigantisch zullen zijn en je je daarvoor wilt indekken. Voor sommige kritische beveiligingsprojecten betekent drie uur uit de lucht zijn het faillissement van het beveiligingsbedrijf. Lees hier meer over schade door storingen. Het zou dus kunnen dat de investering niet wordt terugverdiend, maar de kans is absoluut ook aanwezig dat de investering met een enkel incident dubbel en dwars wordt terugverdiend.

Kosten high availability versus kosten geen high availability

Om een gefundeerde inschatting te maken of high availability rendabel is, dienen de kosten van de investering in high availability, de kans op storingen gedurende de levensduur van het platform, en alle kosten als gevolg van storingen in kaart gebracht te worden. Eventueel dient er onderscheid gemaakt te worden tussen het soort storingen. Bepaalde storingen zullen meer schade met zich mee brengen dan andere.

Uiteindelijk zou je met alle verzamelde gegevens de volgende risico-analyse formules (of een o.b.v. de situatie aangepaste versie daarvan) willen invullen, waarbij je kunt kiezen voor de optie (wel of niet investeren in high availability) die uiteindelijk het minst ‘kost’ volgens de berekening.

kans op storing  x  kosten storing  = kosten geen high availability

kans op geen storing  x  kosten high availability  =  kosten high availability

Het kan een lastige klus zijn om alle factoren en gevolgen te identificeren en te kwantificeren. Alleen al de rust van het ingedekt zijn tegen incidenten bijvoorbeeld is veel waard, maar hoeveel precies? Het kan slim zijn om advies van een IT expert en/of strategisch business analist in te winnen. Laat enige moeite die je ervaart je niet weerhouden deze rekensom op te lossen, want de kans dat het project zonder een high available platform een tikkende tijdbom is die ieder moment kan afgaan is helaas niet te verwaarlozen. Bovendien, als je deze analyse eenmaal onder de knie hebt kun je het op elk project toepassen en er steeds opnieuw van profiteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s