Cloud: Goed of fout?

Er kan niet simpelweg gesteld worden dat cloud computing goed of fout is. Het heeft een hoop voordelen, maar ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’.

De in dit artikel genoemde lijst van voor- en nadelen van cloud computing is niet compleet. Ook zijn ze niet allemaal op iedere situatie (in dezelfde mate) van toepassing, aangezien dat afhankelijk is van bijvoorbeeld de huidige IT infrastructuur en het cloud model waar u voor kiest. Het doel van dit artikel is om u een basis inzicht in de mogelijke toegevoegde waarde van het mechanisme te bieden.

Voordelen cloud computing

Verbeteringen op IT-gebied gaan vaak gemoeid met de termen snelheid, flexibiliteit, en kostenbesparing. Dit is ook hetgeen wat cloud computing kan bieden, d.m.v. de volgende punten:

  • Wendbaarheid van IT middelen: Doordat de IT middelen samengevoegd zijn en gedeeld worden, kunnen ze gebruikt worden waar en wanneer nodig. Zo kunnen middelen tijdelijk gebruikt worden voor een bepaald (deel-) project, waarna ze gemakkelijk naar behoefte voor een ander (deel-) project kunnen worden gebruikt. Op deze manier kunnen de middelen veel efficiënter worden benut (veel systemen worden slechts voor 10-20% benut) en kunnen projecten van tijdelijke aard ook moeiteloos worden opgepakt.
  • Gemakkelijk toegang tot data en computing middelen: Indien gewenst kunnen de data en computing middelen vanaf elke locatie, op elk moment, met verschillende apparaten bereikt worden, mits er een internet connectie is. Een groot voordeel is dat dit de mobiliteit en productiviteit verhoogt.
  • Schaalbaarheid in IT middelen: Bij bepaalde cloud modellen kun je vrijwel ongelimiteerd op- en terug schalen aan de hand van de behoefte. Een belangrijk voordeel is dat je hierdoor geen dure middelen hoeft aan te schaffen voor taken die veel capaciteit nodig hebben maar slechts eenmalig of infrequent voorkomen. Dit kan gepaard gaan met betalingsmodellen die ervoor zorgen dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.
  • Uitbesteed beheer: Als het beheer wordt uitbesteed aan de cloud provider, dan wordt dit werk hoogstwaarschijnlijk door specialisten gedaan. Het is aannemelijk dat het beheer dan goed gebeurt en u hoeft hiervoor dan zelf geen werknemers in dienst te hebben.
  • Hoge kwaliteit binnen bereik: Sommige technologieën kunnen te prijzig zijn voor bepaalde bedrijven om op te hoesten. Als zij clouddiensten afnemen van een provider kunnen ze er misschien toch van profiteren, doordat de kosten ervan over alle gebruikers wordt verdeeld. Zo kun je misschien ineens gebruikt maken van state-of-the-art beveiligingstechnologieën.

Nadelen cloud computing

  • Minder controle over data-veiligheid: Veel bedrijven durven hun data niet in de cloud te zetten, omdat ze bang zijn dat er iets met hun data gebeurt. Bepaalde cloud modellen houden in dat de data niet meer in eigen beheer en/of op eigen locatie is, dat de provider eigenaar wordt van de data, of dat de data onder een andere wetgeving dan de Nederlandse valt. Vertrouwen in een cloud provider en de voorwaarden waaronder deze diensten levert spelen hierbij een belangrijke rol.
  • Afhankelijkheid van de internetconnectie: Omdat toegang altijd via internet gaat, is de internet connectie heel belangrijk. Afhankelijk van de gevolgen van een disconnectie kan er bepaald worden of het interessant is een redundante connectie te hebben.
  • Minder vrijheid: Hoe completer de dienst is die u afneemt van een cloud provider, hoe minder zeggenschap u heeft over de inrichting ervan.

Volgende post meer over verschillende cloud modellen, wat bovengenoemde lijst in een ander perspectief zet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s