Cloud computing voor beveiliging system integrators

Vandaag de dag wordt er door zeer diverse particulieren en bedrijven, en voor zeer uiteenlopende redenen, gebruik gemaakt van de technologie cloud computing. Maak je gebruik van Gmail? Dan sla je jouw e-mails bijvoorbeeld al op in de cloud. Cloud computing is een technologie die op verscheidene manieren toegepast kan worden. De populariteit van de technologie heeft te maken met de gigantische voordelen die het teweeg kan brengen. Maar wat is cloud computing nou precies? En hoe kunnen beveiliging system integrators dit waardevolle model benutten?

Wat is cloud computing?

Cloud computing is een model voor het mogelijk maken van op aanvraag beschikbare netwerk toegang tot een gedeelde poel van configureerbare computing middelen (bijv. netwerken, servers, opslag, applicaties, en diensten). Deze middelen moeten overal tegelijkertijd beschikbaar zijn en snel kunnen worden verstrekt en vrijgegeven met minimale management inspanning of service provider interactie.

Cloud computing kan in zeer uiteenlopende vormen bestaan. Er is wel een aantal eigenschappen essentieel om iets cloud computing te noemen. Ten eerste is het essentieel voor cloud computing dat het self service op aanvraag betreft. Tevens moet de toegang over het netwerk gestandaardiseerd zijn, zodat de middelen via diverse apparaten, zoals smartphones en laptops, bereikt kunnen worden. Daarbij moeten de middelen samengevoegd zijn, en moeten de gebruikers deze vrijwel ongelimiteerd kunnen gebruiken in de mate waarin ze deze nodig hebben op het betreffende moment. Ten slotte moet het gebruik van de middelen kunnen worden gemonitord, beheerd en gerapporteerd om transparantie voor zowel de provider als de gebruiker te bieden.

Hoe kunnen beveiliging system integrators cloud computing benutten?

Beveiliging system integrators kunnen cloud computing op verschillende manieren inzetten. Als we ons even beperken tot de IT infrastructuur voor de beveiligingsprojecten, dan kunnen deze bedrijven er al voor kiezen om cloud provider of gebruiker te zijn.

Als de system integrator een cloud provider is, houdt dit in dat dit bedrijf de IT infrastructuur die nodig is voor een project zelf aanschaft en dit bijvoorbeeld op eigen locatie plaatst. De system integrator kan de klant toegang geven tot alle beschikbare IT middelen via een internet connectie, maar zorgt zelf voor het onderhoud en beheer. Zo kan de klant profiteren van alle middelen, maar is deze wel ontzorgd.

Als de system integrator een cloud gebruiker is, houdt dit in dat dit bedrijf de IT infrastructuur die nodig is voor een project niet aanschaft, maar via internet huurt van een cloud provider. Die provider zorgt dan voor het onderhoud en beheer, terwijl de system integrator profiteert van de middelen en bovendien ontzorgd is.

Al met al zorgt cloud computing voor een hoop snelheid, flexibiliteit en kostenbesparing. Daarbij stelt het gebruikers in staat om te focussen op hun core business, doordat ze eigenlijk (een gedeelte van) hun IT taken uitbesteden.

Volgende week meer over cloud computing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s