CEPH: Einde van het RAID tijdperk?

Het succes van RAID

RAID technologie is jarenlang de fundamentele bouwsteen voor storage platformen geweest. Het bewees succesvol te zijn voor bijna iedere vorm van data, en de diversiteit aan RAID niveaus heeft voldoende flexibiliteit geboden voor de juiste combinaties aan capaciteit, performance en betrouwbaarheid.

Nieuwe manieren van concurreren

Echter, in de door cloud computing gekenmerkte economie van tegenwoordig, schieten nieuwe applicaties als paddestoelen uit de grond en worden er met grote snelheid, keer op keer nieuwe versies van die applicaties gelanceerd. Organisaties die in staat zijn om op hoog tempo (de nieuwste versie van) applicaties te implementeren, worden steeds concurrerender en innovatiever en hebben zo een grotere kans om te voldoen aan de eisen van de klant. Om dit proces te ondersteunen, en om te vermijden dat de IT infrastructuur de flessenhals in de totale beveiligings infrastructuur wordt, is er behoefte aan nieuwe IT middelen en processen.

RAID niet geschikt voor cloud-gebaseerde omgevingen

Zoals gezegd worden cloud omgevingen gekarakteriseerd door snelle veranderingen. Nieuwe virtuele machines worden regelmatig gecreëerd en opgestart, en oude worden afgesloten. Als gevolg ondergaat de onderliggende storage ook snelle veranderingen. Nieuwe data moet snel worden toegewezen aan de juiste locatie, oude data moet snel worden vrijgemaakt. Verder moet data worden verplaatst als de storage veroudert. Al dit soort vereisten zijn nogal heftig voor RAID systemen. RAID is hiervoor niet flexibel genoeg, waardoor het een zeer complex en duur geheel zou worden.

CEPH wel geschikt voor cloud-gebaseerde omgevingen

Daarentegen zorgt object storage zoals CEPH ervoor dat het schalen van een storage platform niet langer een handmatige, complexe taak is. Servers kunnen gemakkelijk worden toegevoegd zonder downtime of verandering in de applicaties. Aangezien de volledige storage capaciteit kan worden beheerd als een eenheid doordat alle servers geclusterd zijn en een gedeeld management platform hebben, worden typische problemen die in het verleden ontstonden bij het toevoegen van nieuwe storage in RAID configuraties overwonnen. Bovendien gebeurt data migratie automatisch.

Naast deze flexibiliteits eisen zijn er nog andere redenen, die betrekking hebben op betrouwbaarheid, performance en capaciteit, waarom RAID, in tegenstelling tot CEPH, niet geschikt is voor cloud-gebaseerde omgevingen. (Lees ook eerdere blog posts over voordelen van CEPH).

Is RAID nog wel geschikt voor niet cloud-gebaseerde omgevingen?

Ook niet cloud-gebaseerde omgevingen, die al dan niet snel veranderen/groeien, kunnen er flink baat bij hebben om over te stappen van RAID naar object storage zoals CEPH, omdat het heel veel complexiteit in het beheer wegneemt, veel vrijheidsgraden heeft en toch een hoge performance en betrouwbaarheid biedt tegen lagere kosten. In die gevallen is de toegevoegde waarde misschien niet zo significant om de huidige RAID omgeving direct om te zetten naar CEPH omgeving, maar de kans dat dit aan het eind van de levensduur van de huidige infrastructuur toch gebeurt is zeker aanwezig en lijkt steeds groter te worden. Dat RAID ooit zal verdwijnen is misschien teveel gezegd, maar het zou wel eens kunnen dat het zijn beste jaren heeft gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s