Dag traditionele storage, hallo CEPH.

Als het om data storage gaat hebben we in grote lijnen dezelfde wensen. Het opslaan of ophalen van data moet lekker snel gebeuren, waardevolle data moet veilig zijn, we willen kunnen uitbreiden als dat nodig is, de kosten moeten te overzien zijn, en het liefst willen we er niet teveel moeite voor hoeven doen. Deze wensen bestaan al jaren en er zijn veel specialisten en bedrijven die door middel van software- en hardware ontwikkelingen hun bijdrage leveren aan het vervullen van deze wensen.

Nieuwe storage wensen

Maar door technologische en bedrijfseconomische ontwikkelingen worden we steeds kritischer en stellen we steeds hogere eisen aan onze IT infrastructuur. Waar bijvoorbeeld RAID methodieken eerder voldeden aan performance- en betrouwbaarheid eisen, is er nu behoefte aan storage oplossingen van een ander niveau. Zeker nu verschijnselen als cloud computing en data analyse een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het succes van projecten, zijn we op zoek naar de vergrotende trap van onze wensen: sneller, betrouwbaarder, schaalbaarder, betaalbaarder, eenvoudiger.

Super interessante storage software; CEPH

De ontwikkelaars van CEPH begrijpen dit en hebben een software storage platform gecreëerd dat onze hogere eisen opvallend goed kan vervullen, met name de schaalbaarheid eis. Hierbij wat mooie eigenschappen op een rij:

Voordelen

– geschikt voor zowel file level storage als object level storage en block level storage

– repliceert data en maakt het fault-tolerant

– zelf helend en zelf managing, waardoor beheer tijd en kosten worden geminimaliseerd

– eenvoudig in de omgang

– super snel

– de performance neemt niet af bij calamiteiten als een kapotte disk

– veerkrachtig

– open source en vrij beschikbaar

– kan gebruikt worden op betaalbare, gemakkelijk te verkrijgen hardware, zonder specifieke hardware support

Nou klinkt dit leuk, maar niet direct overtuigend. Daar is wat meer uitleg en begrip van de technieken voor nodig. Omdat CEPH nogal een interessante ontwikkeling is, zal ik in komende posts wat dieper ingaan op de eigenschappen en hoe deze uw wensen van nu kunnen vervullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s