CEPH: Een geschikte storage techniek voor elk projectonderdeel

Het een of het ander

Verschillende projectonderdelen stellen verschillende eisen aan storage systemen. Daarom bestaan er ook verschillende technieken om data op te slaan. Ondanks dat die diversiteit in technieken bestaat, diende men voorheen toch een keuze te maken welke van deze technieken te gebruiken. Het was het een of het ander, waardoor er geprofiteerd kon worden van de voordelen van een storage techniek, maar de beperkingen ook geaccepteerd moesten worden.

De volgende drie storage technieken hebben hun eigen voordelen en beperkingen.

Block storage

Block storage is een techniek om applicaties met storage te laten communiceren, waarbij een zeer hoge performance behaald kan worden doordat niet het storage systeem maar de applicaties regelen waar de data geplaatst wordt en hoe de storage georganiseerd wordt. Helaas is deze optie minder geschikt als het grote, niet lokale omgevingen betreft.

File system storage

File system storage is een storage techniek die met name geschikt is als men bestanden makkelijk wil kunnen delen. Een voorbeeld hiervan is als men meerdere uitlees stations met hetzelfde beeld (dezelfde data) wil verbinden. De metadata van bestanden (zoals de datum, het tijdstip en de eigenaar) wordt hierbij in een file systeem opgeslagen. Echter, het file systeem wordt erg complex en traag als het te grote aantallen files betreft.

Object storage

Object storage is geschikt als er behoefte is aan het opschalen van de infrastructuur. Door simpelweg systemen toe te voegen is storage bijna onbeperkt schaalbaar, terwijl het management van de storage eenvoudig blijft. Deze techniek zorgt ervoor dat data zo wordt opgeslagen dat het migreren van data naar een andere locatie mogelijk is.

Object storage zorgt er ook voor dat je metadata aan de data kan toevoegen zoals je wilt, waardoor er enorme kansen ontstaan op het gebied van data analyse (zoals het zoeken naar verbanden tussen stukken data). Helaas is performance over het algemeen niet direct de sterkste eigenschap als je gebruik maakt van puur object storage.

Als je kiest voor een storage techniek, kies je niet alleen voor de voordelen, maar ook voor de beperkingen. Niet ideaal dus als je behoefte hebt aan een diversiteit in storage eigenschappen en de beperkingen problemen opleveren.

Best of three worlds

Maar goed nieuws! Kiezen is niet meer nodig. Het is niet meer OF hoge performance, OF schaalbaarheid. CEPH storage neemt beperkingen weg. Door file storage, block storage en object storage in een enkel storage cluster te verenigen, heeft u beschikking tot the best of three worlds. Met CEPH kan opschalen heel gemakkelijk door extra hardware toe te voegen en blijft ook een grote omgeving eenvoudig te beheren via een enkel user interface. Daarbij kan een zeer hoge performance gerealiseerd worden. Vooral als u voor een project grootschalige storage systemen wilt implementeren, is CEPH absoluut het overwegen waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s