Software-defined networking voor de IT van de toekomst

De behoefte aan nieuwe netwerkarchitectuur

Door de enorme groei in mobiele apparaten, data, server virtualisatie en cloud computing dienen netwerk architecturen herzien te worden. Veel traditionele netwerken zijn hiërarchisch, met rijen Ethernet switches in een boomstructuur. Dit ontwerp is geschikt voor traditionele computing met eenvoudig dataverkeer, maar ongeschikt voor de dynamische computing en storage behoeften van vandaag de dag.

Interconnectiviteit

Computing en storage worden steeds meer geïntegreerd tot een groot geheel waarbij iedereen toegang heeft tot alle middelen (indien deze toegang verleend is). Deze interconnectiviteit heeft vele voordelen, maar het vereist wel een aanpassing in de netwerkarchitectuur. Bestaande netwerken zijn te eenvoudig, met recht toe recht aan datapaden. Wat we nu nodig hebben is veel meer data paden. Niet alleen dienen er meer paden binnen in de databases en servers aanwezig te zijn, maar ook naar de gebruikers toe, aangezien men nu beschikking tot applicaties en data wil hebben vanaf allerlei soorten apparaten (zelfs hun privé apparaten), vanaf iedere locatie en op ieder moment. Hierbij is het belangrijk dat de bedrijfsdata beschermd wordt en dat het dataverkeer gebeurt conform het beleid.

Aanpasbaar en schaalbaar netwerk

Daarbij moet het netwerk zich kunnen aanpassen aan veranderende behoeften. Zo zal het netwerk sterk moeten veranderen als er voor projecten IT infrastructuren van verschillende organisaties moeten worden gekoppeld. Ook de capaciteit van het netwerk moet verhoogd kunnen worden door de toename in grote datasets. De netwerken moeten enorm kunnen opschalen, bijvoorbeeld om parallel processing (een technologie die steeds meer gebruikt wordt en de performance van systemen gigantisch kan verhogen) mogelijk te maken.

Software-defined networking

Software-defined networking (SDN) is een netwerk architectuur waarbij netwerkbeheer en doorstuur functies worden ontkoppeld. Hierdoor wordt het netwerkbeheer direct programmeerbaar en de onderliggende infrastructuur losgemaakt van applicaties en netwerk diensten, met als doel dat het netwerk dynamisch, beheersbaar, kostenefficiënt en aanpasbaar wordt. Hiermee is SDN geschikt voor de hoge bandbreedte en dynamische aard van de applicaties van tegenwoordig.

SDN stelt beheerders in staat om netwerk-wijd verkeer aan te passen aan veranderende behoeften. Daarbij zorgen de SDN controllers ervoor dat beheerders een goed overzicht hebben van het netwerk en het beheer centraal kan plaatsvinden (met alle eenvoud en efficiëntie voordelen van dien). Bovendien stellen geautomatiseerde SDN programma’s netwerk beheerders in staat hun netwerk middelen snel en dynamisch te configureren, beheren, beveiligen en optimaliseren. Deze programma’s kunnen zij zelf schrijven, omdat ze niet afhankelijk zijn van gepatenteerde software.

Met name grote projecten met een diversiteit aan apparaten en met een veranderende aard kunnen veel baat hebben bij software-defined networking. Of liever gezegd; die projecten zullen in de toekomst bijna niet meer zonder SDN kunnen. Iets om in de gaten te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s