In welke mate wil je IT uitbesteden?

Ontwikkelingen in de IT maken het interessanter om aan uitbesteding te doen en zo je focus op de core business te houden. Ze maken het steeds beter mogelijk voor bedrijven om te profiteren van technologieën van wereldklasse door het creëren van gebruiksvriendelijke en kant en klare apparaten, zonder dat die bedrijven intern hoeven te beschikken over specialisten op die vlakken (die voor de nieuwste technologieën vaak schaars of onbereikbaar zijn). Je hoeft zelf steeds minder te weten van technologie. Zelfs je aanvragen kunnen i.p.v. in ‘bits’ en ‘bytes’, steeds meer in zakelijke termen of andere niet-technologische terminologie zoals ‘aantal camera’s’ gebeuren. Bovendien kan je computing platformen zelfs als een service afnemen i.p.v. ze aan te schaffen.

Waarom zou je eigenlijk nog zelf tijd en moeite besteden aan het creëren van computing platformen, en stressen over de complexe, onderliggende technologie, terwijl je ook die tijd en moeite kunt besparen, en het geld dat je daarmee overhoudt gebruiken om het uit te besteden aan een specialist?

Toch is uitbesteden niet altijd een goede keuze.

Wel of niet uitbesteden?

Activiteiten waarvan het handig kan zijn om ze in aanmerking te laten komen voor uitbesteding, zijn activiteiten waarmee je geen sterke concurrentiepositie behaalt als je ze zelf uitvoert. Daaronder vallen dus niet je core business (daar ben je zelf al de specialist in) en andere zaken die je bijv. al significante kostenbesparing opleveren.

Als je besluit om uit te besteden, dan is er nog de keuze tussen partial en turnkey outsourcing.

Partial outsourcing of turnkey outsourcing?

Bij partial outsourcing wordt alleen een gedeelte van een functie uitbesteed. Bij turnkey outsourcing ligt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren en coördineren van een volledige functie bij een externe partij.

Turnkey outsourcing is geschikt als je bedrijf geen ervaring heeft met of kennis heeft van een bepaalde taak of er weinig verantwoordelijkheid (zoals coördinatie en integratie) voor wil dragen. Door een gehele functie uit te besteden, worden communicatie- en coördinatieproblemen tussen de uitbesteder en de externe partij, zoals vertragingen, geminimaliseerd.

Partial outsourcing is geschikter als het bedrijf meer invloed wil hebben op prijzen en kosten, en op de gebruikte technologie, materialen, het personeel en de kwaliteit ervan. Door niet de gehele functie uit te besteden ben je wat minder afhankelijk van de externe partij.

Ga eens na welke functies/activiteiten in aanmerking komen voor uitbesteding. Op welke vlakken wil je vinger in de pap houden, en welke zaken wil je (volledig) uitbesteden omdat deze buiten jouw expertise liggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s