Concurreren met een modulair computing platform

Gestandaardiseerde computing en storage systemen kunnen makkelijk en goedkoop zijn, met name voor de leverancier. Maar ga je er ook het verschil mee maken? Helpen ze je de opdracht binnen te slepen en deze boven verwachting in te vullen?

Mocht je differentiëren puur op prijs, dan zouden gestandaardiseerde systemen een uitkomst voor je kunnen zijn (mits je ze niet bij een A-merk aanschaft). Werk je met een andere differentiatie strategie, dan kan een modulair systeem je mogelijk helpen een sterke concurrentiepositie te behalen. Hierbij enkele voordelen van modulaire systemen.

Voordelen modulariteit

  • Beantwoording van de behoefte

Een modulair systeem wordt opgebouwd uit modules; net zoiets als lego stenen. Hoe meer modules het systeem uit opgebouwd kan worden, hoe meer verschillende combinaties er mogelijk zijn, en dus hoe meer verschillende systemen ermee gecreëerd kunnen worden. Dat betekent dat de behoefte van uw klant veel beter kan worden vervuld met een modulair systeem t.o.v. een gestandaardiseerd systeem.

  • Meebewegen met de markt

Je kent misschien wel de volgende uitspraak: ‘Het enige dat nooit verandert is verandering’. Bij het doen van aankopen is het dus zeer belangrijk om rekening te houden met komende veranderingen. Modulariteit houdt in dat modules in de loop van de tijd kunnen worden vervangen voor andere modules. Dit betekent dat u aan de hand van veranderingen in de behoeften van uw klant, het systeem kunt aanpassen door modules die niet langer geschikt zijn te vervangen voor andere modules of zelfs state-of-the-art modules. Bijkomend voordeel is dat u op deze manier de levensduur van het systeem kunt verlengen. Niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Zo laat u zien dat u meedenkt met uw klant.

  • Innovatie

De grootste vijand van innovatie is gevangenschap in elke vorm. Net zoals vendor lock-in kan standaardisatie een enorme beperking zijn. Innovatie vereist creativiteit. Bij creativiteit hoort out-of-the-box thinking en buiten gebaande paden gaan. Dat wordt voor uw klant vrijwel onmogelijk als die vastzit aan een standaard ‘box’ of aan gebaande paden. Met een modulair systeem biedt u uw klant wel de benodigde vrijheid voor innovatie.

Wat innovatie ook nodig heeft is trial and error. Uitproberen wordt nogal een dure en langdurige grap als het inhoudt dat een systeem geheel vervangen moet worden voor een nieuw systeem, met de nodige implementatietijd en leercurve. Modulariteit biedt de mogelijkheid om met kleine stapjes en zonder intense gevolgen te veranderen en uit te proberen. Heeft uw klant nieuwe producten of software die ze op uw platform willen testen? Zorg dan dat u daar de mogelijkheid toe biedt.

Kortom, een modulair systeem geeft de mogelijkheid om deze als een kameleon aan te passen aan veranderende behoeften en biedt de vrijheid om gecontroleerd te innoveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s